top of page
Search

To Rumi or not to Rumi - that's the question.

Updated: Nov 20, 2020

Why do you stay in prison, when te door is so wide open?

Deze quote, van de 13e eeuwse mysticus/dichter Rumi is een van mijn favorieten. Het resoneert op een diep level met iets waar we allemaal ervaringsdeskundige in zijn: de verslaving aan ons denken. Maar is er dan, zoals Rumi ons doodleuk in één pennenstreek voorspiegelt, werkelijk een uitweg? Waar dan? Hoe dan?Als een vis in het water


Eerst maar even over onze verslaving aan het denken, en dan vooral als het gaat om het verdedigen ons eigen gelijk - ook wel bekend als 'ego' - dat deel dat regelmatig denkt dat er iets te bewijzen, te verdedigen, of te verbergen valt. Het kan zich op de meest duidelijke, maar ook op de meest subtiele manieren manifesteren. De bottom line is dit: we denken te weten hoe onze ideale werkelijkheid er uit zou moeten zien. En we verzetten ons als die 'werkelijkheid' niet aan onze verwachtingen voldoet. Als anderen bijvoorbeeld iets zeggen of doen, wat ons niet bevalt. Zodra we in die valkuil trappen, houden we onszelf gegijzeld - vaak uren(!) - door dezelfde woorden en beelden keer op keer te herhalen:

'Ik heb hier echt geen zin in...', 'Als dit of dat niet was gebeurd dan...', 'Hij/zij begrijpt het niet...', 'Deed die ander maar zus of zo... dan zou ik pas gelukkig zijn!'

Wij mensen zijn hier echt uniek in. Dieren zul je never nooit niet op dit soort mentale krankzinnigheid betrappen. Een vis bijvoorbeeld, die zwemt gewoon wat heen en weer. Heeft ie jarenlang in een aquarium gezwommen - en belandt dat aquarium opeens in de zee? Dan zwemt die vis schuin omhoog en zie... daar gaat ie... hoppa, de wijde zee in. Dag vis!


Maar een mens? Wat doet die? Die blijft in dat aquarium rondhangen. Na jarenlang telkens weer z'n kop te hebben gestoten, is ie in de grenzen van dat aquarium gaan geloven. De deur staat wagenwijd open, maar we zien het niet... omdat we geconditioneerd zijn. Ons hele zenuwstelsel is er in gaan geloven, en zo merken we al lang niet meer dat we door een heel specifieke en nogal beperkte lens kijken. En zo botsen we telkens weer tegen de onzichtbare begrenzingen van onze eigen mindfucks... pardon...aquarium op. 'Au!'

Ooit een vis een raket zien bouwen?


Eerlijk is eerlijk: het menselijke denkvermogen kent talloze voordelen. Het feit dat we ons dingen kunnen herinneren en abstract kunnen denken, heeft ook heel veel moois voortgebracht. We kunnen van 'niets' 'iets' maken. We kunnen zand tot glas omvormen - en met dat glas vervolgens een aquarium bouwen. Net zoals we ons een raket kunnen voorstellen en 'm vervolgens ook echt kunnen lanceren. We kunnen er mee naar de maan. Binnenkort gaan we zelfs met z'n allen naar Mars. En kijk, dat soort dingen, dat kunnen vissen dan weer niet.

Maar zitten we eenmaal in die raket, komen we toch weer in diezelfde mindfuck terecht...

... vergeten we uit het raam te kijken, omdat onze gedachten al weer mijlenver in de toekomst zijn. Komen we aan op zo'n verre planeet, blijkt het toch niet zo gezellig als op Aarde te zijn. Missen we opeens die blauwe sjaal die ons vroeger zo beklemde. Lichtjaren verder, komen we tot de ontdekking dat één ding nog steeds precies hetzelfde is: onze gehechtheid aan het denken en bevestigen van ons eigen gelijk en de conflicten die dat oproept:

'Ik heb hier echt geen zin in...', 'Als dit of dat niet was gebeurd dan...', 'Hij/zij begrijpt het niet...', 'Deed die ander maar zus of zo... dan zou ik pas gelukkig zijn!'

Nu weer even met twee voeten op de aarde...


... want laten we eerlijk zijn, die raket, dat gaat 'm niet worden. Al maken we 80 rondjes om Mars, zolang we ons eigen kleine aquarium voor 'de werkelijkheid' aanzien, zullen we ons afgesloten voelen van de Zee. En verdrinken we in druppels van verdriet, onbegrip, woede, frustratie, angst en machteloosheid. En verrek.. daar zijn ze weer, precies diezelfde gedachten:

'Ik heb hier echt geen zin in...', 'Als dit of dat niet was gebeurd dan...', 'Hij/zij begrijpt het nog steeds niet...', 'Deed die ander maar zus of zo... dan zou ik pas gelukkig zijn!'

Ik ben er klaar mee.... Om telkens weer door dezelfde gedachten in mijn eigen kleine geweldige mini aquarium gefucked te worden.


Dus kom op Rumi... vertel me... waar zit die deur? Ik smeek je, op mijn knieën...

... en Rumi begon te rappen:

Het leven is een blauwe sjaal. Wat je ook ziet, jij bent het allemaal.

'Geestig Rumi, maar nu even serieus, je kunt toch wel iets beters verzinnen dan dit?'


Da's waar,' antwoordde Rumi, 'ik ben tenslotte niet voor niets de meest populaire dichter aller tijden. Die 100 miljoen keer geciteerde 'open-deur-quote' van mij, is slechts een fragment van een compleet gedicht dat zich lang geleden in mijn hart openbaarde. Luister goed... naar wat er achter deze woorden wordt gezegd....' :


There is a community of the spirit. Join it, and feel the delight of walking in the noisy street and being the noise.


Drink all your passion, and be a disgrace.


Close both eyes to see with the other eye.


Open your hands, if you want to be held.

Sit down in the circle.


Quit acting like a wolf, and feel the shepard’s love filling you.


At night, your beloved wanders.

Don’t accept consolations. Close your mouth against food.

Taste the lover’s mouth in yours.

You moan, “She left me.” “He left me.” Twenty more will come.

Be empty of worrying. Think of who created thought!


Why do you stay in prison when the door is so wide open?


Move outside the tangle of fear-thinking.

Live in silence.

Flow down and down in always widening rings of being.

~ Rumi'Thanx Rumi, I love you!

“Whatever I was looking for was always you” ~ Rumi

Ook toe aan wat meer Rumi in jouw leven? Ruimte waarin je 'gewoon' jezelf kunt zijn? En vanuit die ruimte al jouw creativiteit en genialiteit weer laten stromen?


Ik ben graag je sidekick met Rapid Transformational Therapy > een vernieuwende innovatieve methode, waarmee in korte tijd bijzondere resultaten worden geboekt. Geen lange trajecten, maar direct de diepte in, zodat je niet langer tegen jezelf hoeft te vechten, maar leert om met je onderbewuste samen te werken. Het is geen raketwetenschap, maar het brengt je absoluut dichter bij huis.


Ik hou praktijk in Amsterdam en Deventer en ben je graag van dienst!


Stop acting so small. You are the universe in ecstatic motion ~ Rumi
Move outside the tangle of fear-thinking. ~ Rumi
Work in the invisible world at least as hard as you do in the visible. ~ Rumi
Wherever you are, and whatever you do, be in love.” ~ Rumi
“Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.” ~ Rumi
“When I run after what I think I want, my days are a furnace of stress and anxiety. If I sit in my own place of patience, what I need flows to me, and without pain. From this I understand that what I want also wants me, is looking for me and attracting me. There is a great secret here for anyone who can grasp it. ~ Rumi

Benieuwd wat RTT voor jou kan doen? Stuur een bericht via mail of whatsapp en boek een vrijblijvend gesprek, zodat ik wat meer over jou kan leren en om te bepalen hoe ik jou het beste kan helpen. 

Laura Emmelkamp

06  47 77 06 96“Everything in the universe is within you. Ask all from yourself.” ~ Rumi


_____


Fotocredits: @Scato van Opstall

Tweedehands sjaal via @Roos de Jager die 'm weer kreeg via @Floor Moes. Thx guys, zonder jullie was deze spontane fototrip door het bos niet mogelijk geweest en had ik dit stukkie niet geschreven.


151 views0 comments

Comments


bottom of page