top of page
Search

Eerste hulp bij vakantiestress

Updated: Oct 7, 2020

Bonjour! Lekker hè, dat warme zand en je man/vrouw heerlijk relaxed naast je. Of is dat hoedje er alleen maar om irritatie te verbergen?


De afgelopen tijd sprak ik verschillende cliënten, die enerzijds heel erg toe waren aan vakantie, maar die daar anderzijds ook nogal tegenop zagen. Het vooruitzicht om 24/7 met de family door te brengen, maakt lang niet iedereen euforisch.


Natuurlijk... zon, zee, strand, water, bos, musea... met z'n allen uit eten... hartstikke leuk... maar voor veel mensen ook best confronterend. Want dealen met alle emoties, opmerkingen en de specifieke wensen van al die grote en kleine mensen is lang niet altijd even relaxed en chill.


De verleiding is groot om naar 'die ander' te wijzen, als het even niet lekker loopt. Of alles op te kroppen en een ijzige stilte in te zetten. Maar daar wordt die vakantie beslist niet leuker van.


Wat dan wel?


Zoals altijd zit de oplossing in ons zelf. Heel simpel: niet wijzen naar de buitenwereld, maar jezelf, in alle rust en stilte een aantal simpele vragen stellen. Gewoon iedere dag een kwartiertje de tijd voor nemen. En zeg je nu: ja, dank je de koekoek, daar heb ik echt geen zin in, 'moet' ik weer van alles tijdens de vakantie.' Dan zeg ik:

'Haha, daar trappen we niet in, in die illusie dat je nergens tijd voor hebt. Want juist als je denkt dat je hier geen tijd voor hebt, zelfs niet op vakantie, dan ben je er juist hoognodig aan toe.'

Enfin, je bent inmiddels bij deze alinea aangekomen, dus de kans dat jij hier wel in geïnteresseerd bent, is groot. Dus hier komen ze, vragen die je jezelf kunt stellen, om steeds meer inzicht te krijgen in wat jou beweegt, raakt, en waar jij het meest naar verlangt… oftewel… hoe jouw mooiste vakantie... hoe jouw mooiste leven er uit ziet. Doe het gewoon eens twee weken lang aan het einde van de dag, en zie wat er in jouw/jullie leven begint te shiften:


1. WELK CIJFER GEEF JE AAN DE DAG?

Niet over nadenken, gewoon intuïtief een cijfer geven, en met een paar woorden omschrijven waarom je dat cijfer geeft.


2. WAT HEEFT JOU IN POSITIEVE ZIN GERAAKT?

Stel jezelf de volgende vragen:

Wat gebeurde er? Wat deed het met mij? Wat voor soort gedachten - gevoelens - fysieke reacties waren er?


3. WAT HEEFT JOU IN NEGATIEVE ZIN GERAAKT?

Stel jezelf de volgende vragen:

a) Wat gebeurde er? Wat deed het met mij intern? Wat voor soort gedachten - gevoelens - fysieke reacties waren er?

b) Wat miste ik? Hoe zou ik het veel liever zien? Waar verlang ik naar? (je mag vragen wat je wilt ;)

c) Wat kan ik zelf doen.... of juist niet doen... Welke gedachten helpen? Wat kan ik aan mij zelf geven? om het antwoord bij b voor elkaar te krijgen?


Als je hier iedere dag een kwartiertje vrij voor maakt, zul je merken dat het de weg opent naar nieuwe mogelijkheden. Het laat je verder kijken dan de oppervlakte, en je creëert er absoluut meer rust, ruimte en inzicht mee.

In plaats van inpakken & wegwezen, kies je nu voor uitpakken & aanwezig blijven.

Het brengt rust en verbondenheid in de tent. In ieder geval in die van jou zelf. En doordat jij een ruimer perspectief inneemt, verandert de vakantiesfeer automatisch met jou mee. Zo werkt dat nu eenmaal, volgens de wet van aantrekken en afstoten.

Opeens zie je jezelf weer lachen als je in die spiegel kijkt, sta je op je kop en maak je een driedubbele salto op het strand.

Nou ja, bij wijze van spreken dan ;)


Ik bent benieuwd welke inzichten het beantwoorden van deze vragen jou zoal brengt.


Fijne vakantie!Step out of the circle of time

And into the circle of love. ~ Rumi

105 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page