top of page
Search

waar komen gedachten vandaan?

Dagelijks hebben we zo’n 50.000-70.000 gedachten. Vraag me niet hoe dit wordt berekend, maar het schijnt echt zo te zijn. Helaas zijn ze lang niet altijd positief of origineel, vaak zijn het gedachten-loops die worden gestuurd door onbewuste overtuigingen. En de meeste overtuigingen zijn gebaseerd op drijfzand, omdat we ze ergens tussen 0-7 jaar vormden, als reactie op de onbewuste patronen van onze ouders.Dus. Hoe kunnen we hier nu het best mee omgaan? Hieronder lees je een simpel stappenplan.


Enne... zoals dat eigenlijk voor alles geldt wat we willen integreren: lees het niet alleen... maar pas het vooral toe. Laat je niet misleiden door de simpelheid. In eenvoud zit 'm de kracht. Merk hoe het al je relaties verandert. Met jezelf, met anderen, met alles om je heen.


1.


Neem je gedachten niet al te serieus. Tenzij ze geniaal zijn, dan natuurlijk weer wel.


2.


Glimlach erom, ook als je iets heel ergs denkt, bijvoorbeeld over je geliefde, je hond, een project, of jezelf... “Ik schaam me dood dat ik dit en dat denk over die… en over dat...” zegt een cliënt tegen me. “Je moest eens weten wat ik allemaal denk” antwoord ik dan, “Net als jij heb ik ook wel eens gedachten waar de honden geen brood van lusten, dan denk ik opeens heel zwart-wit, als een kind van vijf. Niet te veel op letten. Er komt vanzelf wel weer iets anders voorbij."


3.


Laat ook het gevoel en de bijbehorende emoties rustig voorbij trekken. Niet wegdrukken, opkroppen, afreageren op je kind, man, collega - boos worden, pleasen, piekeren, oordelen, drank, drugs, perfectionisme, heel hard werken, ik noem maar wat. >> In plaats daarvan: adem in… adem uit… stilte… ff niets te doen… The less we interfere, the more happens.


4.


Practice, practice, practice. Triggers zijn er alleen maar om ons te laten groeien. Al die gedachten en emoties die stof doen opwaaien, willen ons ergens bewust van maken. Kennelijk is er iets wat we nog niet goed over onszelf zien, een thema/patroon dat om een dieper inzicht vraagt. Niet over die ander, maar over onszelf ;)


5.


Relax. Voor je het weet komen er al weer andere gedachten en emoties voorbij. En met een beetje geluk zijn die verrassend origineel en helpend. Alsof er een sloopkogel door de kerk is gegaan. Opeens ligt de boel weer open.


77 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page