top of page
Search

Stress met je Ademhaling Transformeren

Updated: Apr 18

Stress maakt meer kapot dan ons lief is. Helaas slepen de meeste mensen overmatig veel stress met zich mee. In deze blog deel ik twee simpele ademhalingstechnieken die gaan over stress met je ademhaling transformeren. Verder hoef je niets te doen. Want jouw ademhaling, is de meest krachtige tool die er bestaat.


Stress met je ademhaling transformeren. Onze ademhaling is de meets krachtige tool die er is. In deze blog praktische tips om dit toe te passen en stress met je ademhaling te transformeren

laptop open...


Laatst vertelde een cliënt me: `Ik raak al in de stress als ik mijn laptop open… dan denk ik dat er een mail van een boze klant tussen zit…’

De grap is dat deze vrouw juist heel goed werk levert en veel tevreden klanten heeft. Dus waarom stressen als je ’s morgens je computer openklapt? Waarom jezelf op stang jagen als er überhaupt niets aan de hand is?

Rule no. 1: Overleven


Daar zijn allerlei redenen voor. De belangrijkste is dat we nu eenmaal zo ‘gewired’ zijn. Regel 1 van onze mind = Overleven. Daarom besteedt ons systeem veel meer aandacht aan ‘negatieve’ dingen dan aan positieve. Deze ingebakken negativity bias is een overleef-reflex uit de oertijd. Opletten of er een beer in de buurt is. Opletten of er een holbewoner van een andere stam om de hoek staat, die ons de kop kan inslaan. Opletten ook, dat we niet anders zijn dan de rest van onze eigen stamleden, want ook dan kunnen we verstoten worden.


Miljoenen jaren later zit ons systeem nog steeds zo in elkaar. Onbewust scant ons reptielenbrein onze omgeving af. Altijd. Overal. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we in een honderdste van een milliseconde opzij springen, als er onverwachts een fiets de stoep op slingert, zodat we niet op de eerste hulp belanden. Heel functioneel en direct.


Te strak afgesteld Alarmsysteem


Stress op zich is niet het probleem. Alleen hebben we niet geleerd hoe we er beste mee om kunnen gaan. Hierdoor staat het natuurlijke alarmsysteem van de meeste ‘moderne mensen’ veel te strak afgesteld. En zo maken we al stresshormonen zoals cortisol en adrenaline aan, voordat we überhaupt onze laptop hebben opengeklapt. Moe, afgeleid, hijgend achter de computer stapelt stress zich op in ons lichaam, zakt ons energieniveau, verdwijnt de lol. Het uit zich in ons werk, gezondheid, relaties en nog zoveel meer...


jezelf gronden


Als je merkt dat je gestressed bent, overwhlemed bent, unfocused, dan vliegt je ademhaling meestal ook alle kanten op. Je ademhaling is dan onregelmatig en oppervlakkig. Je bent niet gegrond. Gelukkig kun je jezelf ook vrij eenvoudig weer gronden - in het hier & nu brengen. En daar zijn een paar simpele ademhalingstechnieken voor. Want onze ademhaling is de meest krachtige tool die er bestaat. Je kunt ‘m bewust sturen. En je kunt er altijd en overal gebruik van maken. Handig! Gratis! Magic!


1. volg je ademhaling


De meest simpele methode is deze: volg gewoon je ademhaling, zonder er ook maar iets aan te willen veranderen. Wanneer je je ademhaling bewust observeert, zonder oordeel, wordt ie vanzelf rustiger en dieper.


2. bewust langer uitademen


Een andere simpele methode is in een bepaald ritme ademhalen, waarbij je je uit-ademhaling 2 x zo lang maakt als je in-ademhaling.


Bijvoorbeeld: 2 seconden inademen en 4 seconden uitademen. Adem in door je neus… en uit door je mond:


1, 2 in…. (door je neus)

1, 2, 3, 4 uit… (door je mond)

1, 2 in…. (door je neus)

1, 2, 3, 4 uit…(door je mond)

Of: 4 seconden inademen en 8 seconden uitademen.


1, 2, 3, 4 in…

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 uit…

1, 2, 3, 4 in…

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 uit…


stress met je ademhaling transformeren

Tel zachtjes in gedachten en volg je ademhaling.

Je kunt ook 2 of 3 minuten met zachtjes tellen inspreken op je mobiel en er dagelijks even naar luisteren/mee ademhalen. Dan kun je je nog meer op de ademhaling zelf focussen.

Doe dit 1 of 2 minuten per dag - of langer, als je de smaak te pakken hebt. In no time ben je weer aanwezig. Hier & Nu. Breng je jezelf terug in de flow, en kun je gefocust ‘je ding’ doen, zie je nieuwe mogelijkheden, merk je dat anderen ook veel relaxter zijn. Want onze zenuwstelsels reageren onbewust op elkaar. Dus als jij ontspannen en open bent, voelen anderen dat ook en varen ze automatisch en onbewust mee met die heerlijke vibe van jou.

Hoe heerlijk zou de wereld eruit zien, als we allemaal - iedere dag - een paar minuten ons paraysmpatische systeem bewust zouden ‘aanzetten’ > da’s~ons~rest~&~digest~de~kust~is~veilig~tijd~om~sociale~verbindingen~aan~te gaan~systeem. je zet het aan met bovenstaande ritmes. En je kunt zelfs voor een 8 : 16 ritme gaan, dat is mijn favoriet, maar als je dit nog nooit hebt gedaan kun je beter voor 2:4 of 4:8 kiezen.

Last but not least: doe het consistent. Want je lichaam en geest leren door herhaling… herhaling en uh.. herhaling. Dus liever iedere dag 1 minuut bewust ademhalen, dan 1 keer per week een kwartier lang. Het gaat om de beweging.

Deze simpele ademhalingsoefeningen kunnen je hele leven veranderen als je ze consistent toepast. Je hebt 'm vast wel eens eerder gehoord, en dat is niet voor niks: Your Breath shall set you free.


Stress met je ademhaling transformeren

Laura Emmelkamp


Hypnotherapeut & Transformatiecoach


Rapid Transformational Therapy

Amsterdam & Deventer
Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page