Search

stay grounded
Een cliënt belt me. Hij praat non-stop over zijn collega’s. Wat ze wel doen, wat ze niet doen. dat ze hem niet zien, dat ze hem niet respecteren, dat ze hem niet waarderen als die super slimme, superieure gast die hij is. Hij kan zo rustig nog een uur doorgaan, maar al snel zeg ik: STOP. Je collega’s zijn de wereld niet. Het zijn mensen, net als jij. Waarom ze zo doen weet ik niet, dat doet er niet toe. Kennelijk triggeren ze iets in jou. Maar jij geeft ze nu al je energie, jij maakt er hele verhalen van. Dag en nacht. Zo zoek je non-stop naar bevestiging van je eigen gelijk. En dat gelijk gaat er nooit komen. Stay grounded. Hou het bij jezelf. Daar zit de oplossing.


Een vrouw belt me op. Ze praat non-stop over haar ex-man. Wat hij wel doet, wat hij niet doet. Ze kan zo rustig nog een uur doorgaan, maar al snel zeg ik: STOP. Je ex is de wereld niet. Het is een mens, net als jij. Jullie zijn al 3 jaar uit elkaar. Wat er gebeurt heeft weinig met je ex te maken, maar jij geeft ‘m nog steeds al je energie, jij maakt er hele verhalen van, praat er het liefst met iedereen over, zo blijf je hangen in oude pijn, hou je jezelf klein, telkens weer roer je in een oude wond. Stay grounded. Hou het bij jezelf. Daar zit de oplossing.


Zoom even uit, stel je voor dat je op de maan staat en naar de aarde kijkt. Wie ben jij? Dat hele kleine stipje. Je kunt het niet eens zien. Je bent een onzichtbaar stipje... Hoe belangrijk zijn al die verhalen als je er vanuit de ruimte naar kijkt? Ze bestaan niet eens. Jij bent een onzichtbaar stipje. En je richt al je aandacht op een ander onzichtbaar stipje. Ondertussen zie je niets van wat zich om jou heen afspeelt: een magisch verhaal, met oneindig veel mogelijkheden. Alles is een kwestie van perspectief. Jouw perspectief is de wereld niet. Mijn perspectief is de wereld niet.


Zolang we denken dat wij de wereld zijn, missen we de clou. Zullen we ons nooit realiseren wie of wat we werkelijk zijn. Stay grounded. Zoom uit. We zijn niks. We zijn alles. Tussen deze twee uitersten speelt zich ons leven af. Wat een wonder. Wat een vrijheid.


Kom je er zelf even niet uit? Ik ben graag je sidekick met RTT.
36 views0 comments